• Medicijnen online kopen
 • Snelle bezorging
 • Zachte prijzen
Uw winkelmandje is leeg

De rol van testosteron bij erectiestoornissen

De rol van testosteron bij erectiestoornissen

Testosteron is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksuele ontwikkeling van mannen en voor het seksueel verlangen. Als je lichaam niet het verwachte niveau van testosteron aanmaakt, kun je een aantal symptomen ervaren, waaronder gewichtstoename en verminderde zin in seks. Testosteron kan een rol spelen bij erectiestoornissen, of het vermogen om een erectie te krijgen en te behouden. Lees verder in dit artikel van Erectiepillen Apotheek om erachter te komen hoe testosteron erectiestoornissen kan beïnvloeden.

Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijke geslachtshormoon). Testosteronwaardes in het bloed schommelen door je leven heen. Ze zijn voor de puberteit laag en stijgen tijdens de puberteit. Na het 30e levensjaar nemen de testosteronwaardes langzaam af.

Wat doet testosteron?

Testosteron heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam, waaronder:

 • Ontwikkeling van de mannelijke primaire en secundaire geslachtskenmerken
 • Heeft een grote invloed op het libido bij mannen en vrouwen
 • Testosteron stimuleert de groei van skeletspieren
 • Onder invloed van testosteron verandert de talgproductie, een van de oorzaken van acne

Verder heeft het hormoon een duidelijke invloed op het behoud van secondaire geslachtskenmerken zoals baardgroei en spieren. En op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma.

Hoe werkt testosteron?

Testosteron wordt geproduceerd door de geslachtsklieren (door de Leydigcellen in de testikels bij mannen en door de eierstokken bij vrouwen), hoewel er ook kleine hoeveelheden worden geproduceerd door de bijnieren.Het behoort tot de groep van androgenen, wat betekent dat het de ontwikkeling van mannelijke kwaliteiten stimuleert.

Over het algemeen worden testosteronniveaus tussen 300 en 1000 nanogram per deciliter (ng/dL) als normaal beschouwd voor mannen. Je testosteronspiegel kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je leeftijd, medicijnen die je gebruikt en gezondheidstoestand.

Waarom is testosteron belangrijk voor de seksuele functie?

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon en heeft een grote invloed op de erectiele functie, waaronder het verlangen naar seks en het mechanisme van het opwekken van een erectie. De erectiele functie is dus afhankelijk van de juiste balans tussen vasoactieve stoffen, neurotransmitters en endocriene factoren.

Een veelvoorkomend symptoom van testosteron tekort is problemen met het krijgen of behouden van een erectie tijdens de geslachtsgemeenschap. Studies tonen een direct verband aan tussen testosteron niveaus en seksueel verlangen: mannen met lagere hormoonspiegels zijn vaak minder geil en een laag libido bij mannen kan erectiestoornissen veroorzaken. Het hormoon is ook essentieel voor de productie van sperma. Zoals je kunt zien testosteron speelt duidelijk een rol bij alle oorzaken van erectiestoornissen.

Zo blijkt uit recent onderzoek dat ruim 50 procent van de mannen tussen de veertig en zeventig jaar er in zekere mate last van heeft. Daarom kan het verhogen van de hormoonspiegels door middel van testosterone replacement therapy (TRT) de seksuele functie verbeteren.

Wat is testosterone replacement therapy bij mannen?

TRT is de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. Onvoldoende productie van testosteron is geen veel voorkomende oorzaak van erectiestoornissen. Als erectiestoornis echter wordt veroorzaakt door een verminderde testosteronproductie, kan TRT helpen. Hierbij wordt synthetisch testosteron gebruikt om het niveau van dit hormoon in het lichaam te verhogen, wat de seksuele functie bij mannen met een laag testosteronniveau kan verbeteren.

Synthetisch testosteron kan op verschillende manieren aan het lichaam worden toegediend:

Injectie

TRT-injecties, die zelf onder de huid of spier worden toegediend, kunnen kortwerkend (één tot twee injecties per week) of langwerkend (één injectie per twee weken) zijn.

Transdermaal

Topische gels, crèmes, vloeistoffen en pleisters blijven vaak ongeveer vier dagen zitten. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en produceren relatief constante hoeveelheden.

Buccaal

Hoewel ze eruitzien als tabletten, worden buccale pleisters op de tandvleesrand boven je snijtanden aangebracht, met de toevoeging dat het medicijn elke 12 uur moet worden gebruikt.

Intranasaal

Intranasale TRT wordt geleverd als een gel die in elk neusgat wordt gepompt, en wordt meestal drie keer per dag ingenomen.

Pellets

De pellets werken snel en worden in een dokterspraktijk in ongeveer vijf tot tien minuten onder de huid van de bovenheup of bil geplaatst. In de loop van vier tot zes maanden lost de pellet op en zorgt voor een consistente en stabiele hoeveelheid medicatie.

Orale formulering

De FDA heeft twee testosteron pillen goedgekeurd die oraal kunnen worden ingenomen voor de behandeling van laag testosteron. De pillen kunnen tweemaal daags met voedsel worden ingenomen.

Behandeling is echter niet nodig als je waarden binnen het normale bereik vallen. Testosteron therapie is vooral gunstig voor mannen met lage hormoonspiegels.

Kan testosteron therapie helpen om de erectiele functie te verbeteren?

Behandeling met hormonen kan effectief zijn bij erectiestoornissen bij mannen met een laag testosterongehalte. Hieronder staan enkele manieren waarop therapie kan helpen bij erectiestoornissen:

 • Verhoogd seksueel verlangen: therapie kan seksuele activiteit helpen bevorderen en mogelijk de erectiele functie verbeteren.
 • Verbeterde zenuwfunctie: testosteron behandeling kan de zenuwfunctie verbeteren, wat het vermogen om een erectie te krijgen of te behouden kan verbeteren.
 • Verhoogde bloedstroom: een hormoon kan de productie van stikstofmonoxide stimuleren, een chemische stof die het gladde spierweefsel in de penis ontspant, waardoor bloed kan toestromen en een erectie kan ontstaan.
 • Verbeterde reactie op erectie stimuli: door de reactie op erectie stimuli te verbeteren, kan testosteron therapie het gemakkelijker maken om een erectie te krijgen of te behouden.
 • Verhoogde kwaliteit van de erectie: testosteron kan ook de kwaliteit van de erectie verbeteren, waaronder de stevigheid en duur van de erectie.

Risico's en voordelen van een testosteron behandeling

Mogelijke bijwerkingen van testosteron therapie zijn onder andere:

 • toegenomen acne
 • vasthouden van vocht
 • toegenomen urineren
 • borstvergroting
 • verminderde testiculaire grootte
 • verminderd aantal zaadcellen
 • toegenomen agressief gedrag.

TRT wordt afgeraden voor mannen met prostaatkanker. Bovendien kan testosteron therapie slaapapneu bij oudere mensen verergeren.

Wat zijn de voordelen van een testosteronbehandeling?

Gezond hart en bloed

Een laag testosteron niveau wordt in verband gebracht met verschillende cardiovasculaire risico's. Het hormoon helpt de productie van rode bloedcellen door het beenmerg.

Minder vet, meer spieren

Testosteron is verantwoordelijk voor een grotere spiermassa. Een slankere lichaamsmassa helpt het gewicht onder controle te houden en verhoogt de energie.

Sterkere botten

De botdichtheid neemt af naarmate mannen ouder worden en het testosteron niveau daalt. Dit verhoogt het risico op zwakke botten en osteoporose.

Verbeterd verbaal geheugen, ruimtelijk inzicht of wiskundige vaardigheden

Onderzoek toont aan dat mannen met een hoger totaal testosterongehalte minder vaak de ziekte van Alzheimer krijgen. Testosteron behandeling voor mannen van 34 tot 70 jaar heeft een verbetering van het ruimtelijk geheugen aangetoond.

Een beter libido

Testosteron spiegels stijgen van nature als reactie op seksuele opwinding en activiteit. Mannen met hogere hormoonspiegels hebben meestal meer seksuele activiteit. Oudere mannen hebben meer testosteron nodig voor hun libido en erectiele functie.

Verbeterde stemming

Lagere testosteron spiegels worden geassocieerd met een slechtere levenskwaliteit. Enkele symptomen van lage hormoonspiegels zijn depressie, vermoeidheid en prikkelbaarheid.